U zdjelici razbijte jaja i vilicom ih snažno izmutite. Jajima možete dodati 2 žlice mlijeka ili vode koji će omletu dati željenu prozračnost te prstohvat soli i papra.
U međuvremenu zagrijte tavicu, stavite na nju 2 žlice maslaca i rastopite ga na srednje jakoj vatri. Kada maslac počinje poprimati orašasti miris, ali prije nego što posmeđi, izlijte jaja u posudu i pomoću špatule rasporedite jaja po cijeloj površine tavice.
Smanjite temperaturu i prestanite miješati. Kada se jaja počnu lagano kuhati i otvrdnu, ali su i dalje na vrhu tekuća pravo je vrijeme za dodatak dodatnih sastojaka.
Bez obzira odlučite li se za šunku, gljive, sir ili povrće (koji ste prethodno očistili i pripremili) ne pretjerujte s njihovom količinom: ¼ šalice dodataka je dovoljno za omlet od 2 jaja.
Jaja pecite još vrlo kratko vrijeme, zatim špatulom ili vilicom presavijte rub prema sredini tavice. Kada poprimi zlatnožutu boju, presavinite omlet do kraja da poprimi oblik valjka i prebacite ga na tanjur za serviranje.
Po želji, ukrasite svježim začinskim biljem.
Savršen omlet za savršeno jutro
Savršen omlet je kremast i ravnomjerno pečen iznutra, gladak i zlatno žut izvana. Pravi je omlet zasitan bez obzira je li pripremljen za doručak, ručak ili večeru. Priprema omleta se odvija u manje od dvije minute.
Sastojci za pripremu ovog vjerojatno najjednostavnijeg jela su jaja, maslac, začini i razni dodaci.
Omlet se može pripremiti sa različitim dodatcima, no među znalcima najcjenjeniji je klasični omlet.
Najvažnije je imati dobru i kvalitetnu tavicu u kojoj se priprema odnosno peče omlet. Od iznimne je važnosti imati masivnu ne prijanjajuću tavicu i naravno odgovarajuće veličine. Ovo je izuzetno važno jer će prevelika tavica dovesti do prebrzog pečenja i tvrde vanjštine te tekuće unutrašnjosti omleta. Tavica koja promjerom odgovara volumenu jajeta rezultirat će savršenim tankim slojem omleta.
Pravilo nalaže da je za jedan omlet najbolje koristiti 2 jaja. Ukoliko pripremate omlet za dvije osobe možete upotrijebiti 4 jaja, ali nikad ne pecite omlet od više od 5 jaja. Pravite li omlete za cijelo društvo jednostavno pecite u više navrata, ionako su brzo gotovi.
Jedan mali trik zanata je da jaja prije pripreme pola sata do sat vremena držite na sobnoj temperaturi jer će njihovo temperiranje pomoći u ravnomjernom pečenju omleta. Isto vrijedi i za dodatke kojima planirate oplemeniti jelo.
Kada je riječ o masnoći na kojoj se omlet priprema tu dileme nema: najbolji izbor je bez konkurencije maslac. Osim što će osigurati bogat okus, maslac brzo postiže visoku temperaturu potrebnu da se na jajima u tek nekoliko sekundi stvori fina "korica".
Postupci pripreme omleta: