Ukusan i bogat omlet iz pećnice, punjen gljivama i s jednom ili više vrsta sireva, garancija je za savršeni doručak ili lagani ručak i večeru. Omlet sa špinatom i gljivama može se poslužiti uz laganu salatu, a po želji i uz hrskavu slaninu i prepečeni tost.
Potrebni sastojci za pripremu omleta sa špinatom i gljivama
- 2 žlice maslinovog ulja
- 200 g gljiva (šampinjoni ili bukovače)
- jedna srednje veličine glavica crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 150 g svježeg špinata
- 6 velikih jaja
- 50 mL mlijeka
- 50 mL vrhnja za kuhanje
- 1 žlica senfa
- 1 žlica svježih listova timijana
- jedna žličica vegete
- 150 g parmezana ili naribane goude
Priprema omleta sa špinatom i gljivama
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Lim ili kalup za pečenje premaži uljem ili masti po izboru.
- Zagrijte ulje u velikoj tavi.
- Dodajte u nju gljive.
- Pecite gljive, povremeno miješajući, dok ne porumene i omekšaju, oko osam minuta.
- Dodajte zatim luk i češnjak.
- Sve skupa pecite dok ne omekšaju, oko pet minuta.
- Dodajte zatim špinat i miješajte sve dok se ne smanji, oko minutu do dvije.
- Maknite s vatre.
- Umutite jaja, mlijeko, vrhnje, senf, timijan, vegetu u srednje velikoj zdjeli.
- Dodajte zatim u nju mješavinu gljiva i špinata i dobro promiješajte.
- Dodajte sir i opet promiješajte.
- Uz pomoć žlice ulijte dobivenu smjesu u kalup.
- Pecite dok se ne stegne i ne porumeni, oko 20 do 30 minuta.
- Ostavite da odstoji 10 minuta, po želji posipajte dodatno sirom i poslužite toplo.